Smouse Opportunity School

Originally commissioned in 1931 and designed for students with special needs, the Smouse Opportunity School was the first school in Iowa to create a conducive learning environment for those students unable to attend public school due to physical or mental disabilities. Placed on the National Register of Historic Places in 2002, when Smouse needed to update their HVAC system they required that it not only improve the overall comfort and learning environment to suit Smouse’s diverse student body, but it also would maintain the unique and historic architectural details.

Download the full project profile 


 

Originally commissioned in 1931 and designed for students with special needs, the Smouse Opportunity School was one of the first schools in Iowa to create a conducive learning environment for those students unable to attend a traditional public school due to physical or mental disabilities. Built to accommodate the unique requirements of its students, Smouse is equipped with resources such as a hydrotherapy tank, temperature-controlled classrooms, rooms designed to carry vibrations for hearing-impaired students, tilted blackboards to prevent glare for the visually impaired, a resting room and a swimming pool.

In addition to the school’s personalized learning environment, the facility also features beautiful architectural elements such as ornate wood carvings and hallways adorned with hand-painted ceramic tiles. Due to its unique architectural design and long-standing contribution to the Des Moines community, Smouse has been listed on the National Register of Historic Places since 2002.

When Smouse decided to improve its facilities, the school needed a versatile HVAC upgrade that balanced efficiency with the unique design needs of an old building with several floors of varying environments. Most importantly, Smouse required a system that would provide an optimal comfort environment for its students while preserving the architectural integrity of the building.

Smouse required an HVAC system that would improve the overall comfort and learning environment of the classrooms to help meet the diverse needs of the student body, and also maintain the building’s unique and historic architectural details.

Specifically in the classroom, the system had to be quiet so as to not disrupt lessons. In other rooms, such as offices and the teachers’ lounge, as well as in hallways, the system also needed to be minimally invasive to preserve the architecture. Finally, the system needed to be centrally controlled to ensure that the rooms were kept at a consistent temperature and could not be accidentally adjusted within the learning spaces.

TAfter researching potential solutions, LG’s Variable Refrigerant Flow (VRF) Multi V Water IV system was selected for its ability to deliver on all of Smouse’s requirements.
The Multi V Water IV worked perfectly for the school because it was able to connect into the adjacent school’s central plant that already had a cooling tower and boiler to easily incorporate the LG water-cooled condensing units in the basement. From there, the refrigerant piping was routed to the varying zones established in the school.

In the hallways where space was limited and the walls are decorated with original hand- painted tile, narrow refrigerant lines were routed through underground tunnels where hydronic piping previously existed. By reusing the existing lines, Smouse avoided disrupting the historic elements and delicate tile work, while saving money on the installation.

Throughout the school, a mix of ducted and duct-free indoor units were installed that worked best with the architecture and the needs of the space. In the teachers’ lounge, which features elaborate hand-carved wood walls and accents, LG floor-mounted units were installed inside existing casework rendering them invisible and unobtrusive to the intricate woodwork. In the atrium, a space that wasn’t previously conditioned, pre-existing openings were repurposed to disguise the ducted units -- maintaining the aesthetic.

In the classrooms where minimal sound disruption was critical, indoor units were installed that operate as low as 36 dB(A) - a noise level equivalent to a quiet library, which were perfect for creating a calm and comfortable atmosphere the students.

To enable for central control of the system, LG remote temperature sensors were installed in each classroom to monitor the individual environments. These remote sensors report into a central control unit, allowing administrators to monitor consistent classroom temperature. The school’s central control unit was then connected, via an ACP BACnet, to the Des Moines school system so that they could oversee operation at a district level.

The energy-efficient LG Multi V IV VRF system met all the Sharpe Building’s criteria with flawless performance since the building opened in 2015.

“The building owners tell us they are experiencing significant cost savings per square foot operation,” said Eric Peters, Regional Sales Engineer, LG Air Conditioning Technologies.

For nearly the same cost as a traditional system, the Sharpe Building now has a highly reliable, stable HVAC solution that provides energy efficient comfort for residents.